Miksi hybridivoimalat ovat ajankohtaisia?
Hybridivoimalat, jotka yhdistävät erilaisilla kombinaatioilla aurinkovoiman, tuulivoiman sekä sähkövarastot, ovat tällä hetkellä energia-alan puhutuimpia aiheita. Nämä useampia energiantuotantomuotoja yhdistävät tuotantolaitokset mahdollistavat tehokkaamman ja kannattavamman energiantuotannon sekä samalla myös entistä laajemman osallistumisen reservimarkkinoille.
Hybridivoimaloiden kiinnostavuuden kasvuun ovat osaltaan vaikuttaneet hiljattain tehdyt muutokset sähkömarkkinalaissa ja päivitetty kantaverkkoyhtiön ohje järjestelmäteknisten vaatimusten soveltamiseen hybridilaitoksiin. Nämä muutokset helpottavat ja vauhdittavat hybridivoimaloiden yleistymistä merkittävästi.
Muutoksia hybridivoimaloita koskeviin säädöksiin ja ohjeisiin
Hybridivoimaloiden potentiaali on tiedostettu jo pitkään, mutta niiden yleistymistä ovat markkinatoimijoiden mukaan hidastaneet muun muassa tiukoiksi koetut järjestelmävaatimukset ja korkeat verkkoon liittymisen kustannukset.
Aiempi sähkömarkkinalain määritelmä esti eri kiinteistöillä sijaitsevien tuotantoyksiköiden tai sähkövarastojen liittämisen sähköverkkoon samalla liittymisjohdolla. Nyt lakiin on tehty muutos, jonka ansiosta toisiinsa kytketyt tuotantoyksiköt ja sähkövarastot voidaan liittää sähköverkkoon yhteisellä liittymisjohdolla, vaikka ne sijaitsisivat eri kiinteistöllä. Lakimuutos alentaa verkkoon liittymisen kustannuksia, mikä puolestaan parantaa hybridivoimaloiden kannattavuutta.
Lisäksi kantaverkkoyhtiön ohjetta järjestelmäteknisten vaatimusten soveltamisesta hybridivoimaloihin on päivitetty siten, että jatkossa hybridivoimaloiden säädön toteuttaminen voidaan hajauttaa uudella tavalla eri tasoille. Tällöin ylätason säätö voidaan hoitaa kustannustehokkaasti perinteisiä toteutuksia kompaktimmalla ohjelmistoratkaisulla.
Muutosten merkitys hybridivoimalahankkeille
Helpomman ja edullisemman liittymismahdollisuuden vuoksi hybridivoimaloiden määrä kasvaa merkittävästi jo lähitulevaisuudessa. Muutosten myötä hybridivoimalaitoksen muodostaville osavoimalaitoksille (tuuli, aurinko, akku) on myös mahdollista antaa aiempaa itsenäisempi rooli voimalaitoksen säädön toteutuksessa.
Ylätason säätö vastaa osavoimalaitosten ohjauksen koordinoinnista ja varmistaa, että liittymispisteen maksimipätötehorajaa ei ylitetä missään olosuhteissa. Tämä varmistetaan lisäksi pätötehoreleellä. Ylätason säätöön voidaan yhdistää myös muita toimintoja kuin voimalaitoksen verkkoon kytkentään vaadittavia ominaisuuksia. Tämä tulee lisäämään etenkin akkukomponentin sisältävien hybridilaitosten mahdollisuuksia erilaisissa käyttötapauksissa.
Hybridivoimalaitosten yleistyessä energiantuotannosta tulee aiempaa tehokkaampaa ja joustavampaa. Tämä mahdollistaa myös paremmat mahdollisuudet vastata sähkön vaihtelevaan kysyntään. Niinpä on helppo todeta - hybridivoimalat tulevat!