Blogi

Lue uusimmat blogikirjoituksemme.

Kaikki kirjoitukset

Onko voimalaitoksen paras ajotapa hallussa?

Onko voimalaitoksen paras ajotapa hallussa?

Voimalaitoksissa ohjausautomaation tuottamaa prosessidataa kerätään ja tallennetaan jo yleisesti, mutta käytetäänkö kerätty data täysimääräisesti hyödyksi? 

Dataa ei pidä kerätä vain ajohistorian tallentamisen vuoksi. Automaatiosta tulevaa dataa voidaan hyödyntää laitoksen ajon reaaliaikaiseen optimointiin ja muuttaa kerättyä dataa säästetyiksi euroiksi. Kyse on digitalisaation ja IoT:n hyödyntämisestä, joka ei ole vain tulevaisuutta vaan jo tukevasti nykypäivää.

Reaaliaikaisen ajonhallinnan ydinajatus on edesauttaa ajon tasaisuutta ja vähentää poikkeamia optimaalisesta ajosta kaikissa ajotilanteissa työvuoroista ja henkilöistä riippumatta. Energian tuotannon laadullisen optimoinnin (mm. hyötysuhde, rakennusaste ja ominaislämmönkulutus) ja määrällisen optimoinnin luonne poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi kaukolämmön tuotannossa alituotantotunnin voi kompensoida ylituotantotunnilla tai päinvastoin. Laadullisesti epäoptimia tuntia ei voi kompensoida optimitunnilla vaan energiaa on jo hukattu. Reaaliaikainen graafinen ajonhallinta tukee käyttäjää mahdollistaen parhaan ajon, pysyvästi hyvän hyötysuhteen ja siten paremman käyttötalouden. Tämä on toki mahdollista vain, kun laitoksen operaattorit ovat sitoutuneet noudattamaan parhaan ajon periaatteita. Ihmisten motivointi jatkuvaan parantamiseen ei aina ole helppoa, mutta vaikeaa se on ainakin työvälineiden ja -menetelmien puuttuessa, jolloin myös operaattoreiden yhteinen näkymä prosessiin puuttuu.
Ajonhallinta tukee myös laitoksen käyttövarmuutta. Seurannalla voidaan usein löytää varhaisia merkkejä tulevista vikaantumisista. Vikaantuminen voi näkyä ominaissuureiden hitaina muutoksina tai toistuvina poikkeamina, jotka eivät vielä pysäytä laitosta ja joita on päivittäisissä ajotilanteissa erittäin vaikea huomata.
Ajonhallintaratkaisussa kullekin voimalaitokselle määritetään laitoskohtaiset optimaaliset ajoputket kriittisille suureille eri ajotilanteissa. Tämä tehdään mallintamalla edellisten ajokausien mittausdatan pohjalta. Ajoputket ja kerätyn prosessidatan ajotrendit näytetään graafisesti selkeissä näkymissä. Operaattorit huolehtivat ajon pysymisestä tässä halutussa putkessa. Ajopoikkeamista voidaan tuottaa automaattiset muistutukset ja hälytykset tuotantojohdon haluamilla tavoilla.

Ajonhallinnan mallinnus perustuu prosessin osataseisiin, joista ylimmän tason osataseita ovat kattilahyötysuhde, rakennusaste ja ominaislämmönkulutus.
Syncron Tech Oy:n kehittämä ajonhallintaratkaisu SyncPower pystyy liittymään eri tieto- ja automaatiojärjestelmiin tarvittavien tietojen keräämiseksi. Voimalaitoksen ajonhallinta on toteutettavissa pilvipalveluna, jolloin IT-jalanjälki laitoksella jää minimaaliseksi. Käyttöliittymänä toimii tavallinen internet-selain, jota voi käyttää lähes aina jo olemassa olevilta tietokoneilta sekä myös mobiililaitteilta.


Blogin kirjoittaja on Myyntipäällikkö DI Jari Jurvanen

Jari Jurvanen

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä

Uusiutuvalla energialla reservimarkkinoille – 5 vinkkiä asiaa harkitseville

Sähkön reservimarkkinoille osallistuminen voi olla hyödyllistä paljon sähköä tuottaville uusiutuvan energian voimalaitoksille, sillä se tarjoaa mahdollisuuden tukea sähköverkkoa ja saada korvausta reservin tarjoamisesta. Reservimarkkinoiden avulla voi monipuolistaa tuotantoyksikön ansaintamalleja ja hyödyntää investointia monipuolisemmin. Tässä blogissa käsittelen hieman sitä, miten uusiutuvan energian kohteita ja sähkövarastoja voidaan hyödyntää uusimpien teknologioiden mukaisesti ja miten asiaan kannattaa perehtyä.

Teknologia 23 - Teollisuuden innovaatioita ja tulevaisuuden teknologiaa

Teknologia 23 on Pohjoismaiden johtava teollisuustapahtuma, joka esittelee tuoreimmat innovaatiot älykkäässä ja kestävässä teollisuusteknologiassa, kattavasti teollisten prosessien automatisoinnista ja digitalisoinnista aina kunnossapidon ja energian ratkaisuihin. Tapahtuma järjestetään 7.–9.11.2023 Helsingin Messukeskuksessa ja Syncron Tech on mukana tapahtuman jokaisena päivänä.

Wind Finland 2023 - Suomen merkittävin tuulivoimatapahtuma

Syncron Tech on mukana 4. lokakuuta Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä Wind Finland 2023 -tapahtumassa. Wind Finland on Suomen merkittävin tuulivoimaan keskittyvä tapahtuma ja tänä vuonna tapahtumaan odotetaan yli 700 osallistujaa yli 12 eri maasta.